Zupa z krwi czy Pad See Ew, znacie takie rzeczy? Tajskie jedzenie to nie tylko słynny pad thai i zupa Tom Yam ale także wiele innych specjałów, których możemy skosztować w czasie swoich podróży.

Jednym z nich jest zupa Nam Tok Moo, czyli zupa z krwią. Bardzo popularne dania w Tajlandii.

Są to dwa rodzaje dokładnie zup z wieprzowiny, do których dodaje się krew ze świni. Zupa Tom Lued Moo –  gdzie zakrzepła krew pocięta na kawałki wrzucana jest do zupy lub druga z nich Nam Tok Moo, gdzie surowa krew rozpuszczona jest w zupie.

Obie te zupy smakują wybornie 🙂  I można powiedzieć, że to taka tajska czernina. Krew jest tutaj dodawana do wielu potraw, ale te dwie z zup, są najbardziej powszechne i znane i lubiane.

W gratisie w filmie powyżej – przepis na smażoną wieprzowinkę w jajku z ryżem, smażone banany i inne przysmaki.

Kolejnym tajskim specjałem jest danie pad see ew, można by powiedzieć, że konkurencja dla pad thaia 🙂 Jest to smażony makaron ryżowy w sosie sojowym z warzywami i mięsem.

Jak dla mnie palce lizać i bardzo często to danie zamawiam 🙂 Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, bardzo sycący i w wielu miejscach można go kupić już za 5-8 złotych, więc jest idealny na szybki i w miarę tani obiad.

Zapraszam do oglądania bo w filmie znajdziesz także przepis na zrobienie pad see ew w domu 🙂

I dajcie znać jak Wam się podoba tajskie jedzenie, trochę inne niż słynny pad thai 🙂

Tajskie jedzenieTajskie jedzenieGeoZakręcona przez świat i życie, czyli blog o podróżach małych i dużych – to także mój nowy kanał na YouTubie. To coś dla tych, którzy zamiast czytania, wolą oglądać moje kolorowe życie na ekranie telefonu czy komputera.

Zapraszam więc także na mojego YouTube, a jeśli podobał Ci się filmik, zapraszam do subskrypcji.

Pozdrawiam serdecznie z „mojej” Tajlandii 🙂

 

Please follow and like us: