Muzeum Browaru ŻywiecArcyksiążęcy Browar w Żywcu

W czasie swoich podroży czy wypraw lubię poznawać lokalne ciekawostki i miejsca. Dlatego będąc w Żywcu, punktem obowiązkowym była wizyta w jednym w największych browarów w Polsce. Wizyta z przewodnikiem zamówiona już wcześniej, czas zarezerwowany na piwną degustację również, więc zwiedzamy 🙂

Muzeum zostało otwarte w 2006 roku z okazji 150-lecia browaru. Jest jedną z największych i najnowocześniejszych placówek tego typu w Polsce. Już samo położenie muzeum budzi ciekawość. Zlokalizowane jest bowiem w dawnych piwnicach leżakowych browaru.

Historia browaru jest odbiciem polskich dziejów – rozbiorów, odzyskania niepodległości, okupacji, czasów PRL aż po XXI wiek. Pomimo wichrów historii, piwo w tym browarze jest ważone nieustannie od 160 lat.Odwiedzając muzeum możesz także zwiedzić funkcjonujący browar. W muzeum nie tylko można oglądać ale i także smakować, dotykać i być częścią prezentacji multimedialnych. O długiej historii zakładu przypomina działająca tu palarka słodu z 1910 roku oraz tzw. stara warzelnia z 1913 roku. Zwiedzając Browar poznajesz nie tylko historie powstania piwa ale możesz także podziwiać wspaniała architekturę budynków z XIX wieku i początków XX wieku. I co najważniejsze zupełnie od podstaw zobaczysz jak współcześnie warzone jest piwo.

Wiele ciekawostek, historii a na koniec degustacja piwa w Piwiarni Żywieckiej. Zwiedzając browar można więc obejrzeć serce browaru – warzelnię oraz nowoczesne linie rozlewnicze a po zwiedzaniu skosztować piwa prosto z browaru.A co znaczy samo słowo PIWO? Słowo pochodzi od czasownika pić, ponieważ dla dawnych Słowian było ono napojem tak powszechnym jak woda.

Trochę historycznych faktów 🙂 Browar został zbudowany przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga na terenach należących do jego majątku. Marząc o warzeniu doskonałego piwa, Habsburg stworzył Żywiecką Szkołę Piwowarską zatrudniając mistrzów z Cieszyna, Czech i Austrii. Dzięki połączeniu ich wiedzy i odwagi już pod koniec XIX wieku produkowano w Żywcu nie tylko jasnego lagera, ale także portera, bocka czy piwo marcowe.

Przez dziesięciolecia zakład rozbudowywał swój potencjał produkcyjny. Dziś jest największym i najnowocześniejszym browarem Grupy Żywiec. Jego piwowarzy kontynuują ideę Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej i nieustannie eksplorują nowe gatunki piwne.

Flagową marką browaru jest Żywiec warzony w aż 6 różnych wariantach. Obok klasycznych warzonych od wielu lat Lagera i Portera, Bocka czy Marcowego współcześni piwowarzy wciąż tworzą nowe receptury, dzięki czemu Żywiec dostępny jest dziś także w wariantach Żywiec Białe, APA czy Saison.

Habsburgowie Już po 12 latach od założenia Arcyksiążęcy Browar w Żywcu stał się największym wytwórcą piwa w Galicji. Wyborna jakość piwa sprawiła, że produkt doskonale odpowiadał wymaganiom konsumentów. Ludzie zwracali się do browaru z zapytaniem, które piwo najbardziej lubi cesarz. Służby sprzedaży od razu podchwyciły pomysł, jasne lagrowe otrzymało markę Cesarskie.

Galicja Od początku, czyli już w XIX wieku w Browarze w Żywcu warzono piwa gatunkowe jak Bock czy Porter. Dziś oprócz jasnego, pełnego pod marką Żywiec dostępnych jest wiele stylów piwnych.

Okres międzywojenny To czas niezwykłego rozwoju browaru. Żywieckie piwa trafiają do najlepszych lokali w całej Polsce. Portera czy Ale z Żywca można kupić od Krakowa, przez Lwów, aż po Gdynię.

Wojna i okupacja Browar nie przerwał produkcji nawet w czasie wojny. Niemiecki zarząd komisaryczny browaru zachował nawet polskie receptury piwne i kontynuował produkcję polskiego piwa. Jednak pod inną marką.

1945-1989 Żywiec to jedna z  najbardziej rozpoznawalnych marek polskiego piwa na świecie. Eksport i wysoka jakość piwa zawsze były wizytówką Browaru.

I tak jest do dzisiaj.Zwiedzanie:

W samym muzeum już od wejścia możesz zobaczyć jak zmieniało się logo piwa na przestrzeni lat i ile było produkowanych rodzajów tego złotego napoju.

Przechodząc przez sale ekspozycyjne aktywnie poznajesz kolejne okresy rozwoju browaru i marki Żywiec aż po współczesność. Wizyta rozpoczyna się w Sali Trzech Żywiołów, w której można obejrzeć składniki, z których robi się piwo oraz szczegółową makietę browaru. Kolejne sale przenoszą Cię przy pomocy „wehikułu czasu” do XIX-wiecznego Żywca, gdzie można obejrzeć fantastyczną pracownię architektoniczną, zakład bednarski, drukarnię, sklep kolonialny czy galicyjską karczmę. Przewodnik opowiada jak to było na początku i historię powstania browaru, jak wyglądały miasteczka i uliczki w dawnych czasach okalające browar, jak wygląda warzelnia, skąd się wszystko bierze. Również jakie są rodzaje piwa na świecie i kto pije go najwięcej  i zaznajomisz się z procesem powstawania piwa od samych ziaren słodu…

Kolejne sale to już XX w. Atrakcją jest np. sala w stylu art déco z kręgielnią, w której możesz pograć czy usiąść w lokalnej karczmie i poczuć klimat dawnych czasów. Całość ekspozycji uatrakcyjniają multimedialne pokazy co nadaje nowoczesnego charakteru zwiedzania w dawnych piwnicach…

Po zwiedzaniu  przechodzisz do starych piwnic na degustacje i zakup pamiątek: wszelkiego rodzaju szkła, ubrania, gadżety czy rzeczy niezbędne dla prawdziwego piwosza 😉

Co bardzo ważne  – Muzeum Browaru Żywiec jest właśnie jednym z obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego wyróżnionym tytułem Gwiazdy Techniki.

Od 2010 r. jest tzw. punktem kotwicznym Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego, co świadczy o jego ponadregionalnym znaczeniu dla przemysłowej historii Europy.

Tańcząca para

Czy pamiętacie tańczącą parę na etykiecie piwa? Skąd ona się wzięła? W 1956 r. browar rozpoczął produkcję piwa eksportowego Żywiec Jasne Pełne, będącego kontynuacją przedwojennego Zdroju Żywieckiego. Piwo otrzymało oryginalną, owalną etykietę z parą tancerzy w strojach krakowskich. Tańcząca para nawiązywała do przedwojennych tradycji umieszczania elementów folkloru na polskich znakach towarowych oraz w reklamach Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. W zależności od lat para ta zmieniała swoje stroje, ustawienie w tańcu i ewoluowała do ostatniego wizerunku na logo marki.

Trasy zwiedzania i bilety:

Są dwie trasy zwiedzania, dla dzieci i dla dorosłych z degustacją i zwiedzaniem Browaru. Czas trwania to około 1 godzina / 2 godziny w drugiej wersji + 30 minut na konsumpcję piwa lub napoju owocowego.

Bilet normalny – 30 zł

Bilet grupowy powyżej 15 osób – 25 zł

Bilet ulgowy dla dzieci i młodzieży – 15 zł

Bilet normalny za Zwiedzanie Muzeum i Browaru- 40 zł

Godziny otwarcia:

Godziny otwarcia 10:00-18:00, muzeum jest czynne od wtorku do niedzieli.
Ostatnie wejście wycieczkowe odbywa się o godzinie 17:00.
W poniedziałki muzeum jest nieczynne.

Jeśli jesteś w Żywcu zarezerwuj sobie trzy godziny by na spokojnie zwiedzić całe muzeum z browarem, poczuj dawny klimat pijąc piwo produkowane już od 160 lat. Dowiesz się wielu interesujących rzeczy, np jak odróżnić naczynia do piwa podawane w restauracjach? Co jest jeśli bąbelki piwa unoszą się po bokach ściankach, a co jeśli na środku? I wiele innych 🙂

Po wizycie w muzeum na pewno będziesz wiedział o co chodzi 🙂

Please follow and like us:
error