Tulipany, chodaki, wiatraki i ser – to najczęściej podawane symbole Holandii. Ja zakochałam się najbardziej w serowym miasteczku, czyli w Goudzie.  To 70-tysięczne miasteczko odwiedza rocznie pół miliona turystów i wcale im sie nie dziwię dlaczego.

Podczas mojego pobyty w Holandii, zwiedzanie Goudy, był to punkt obowiązkowy wyjazdu i każdy się cieszył na myśl o smakowaniu serowych pyszności. Jest to jedno z typowych, starych holenderskich miast, z bogatą historią i tradycjami serowarskimi. Gouda słyyne na cały świat sery, a co czwartek od rana odbywa się tu wielki Targ Serowy. Na głównym rynku pojawiają się kramy z wszelkimi wyrobami serowarskimi i można tu kupić swój ulubiony ser Gouda w przeróżnych odmianach.

Głownym prowadzącym targ jest „Pan Ser” oraz serowe hostessy ubrane w tradycujne holenderskie stroje.

Przy okazji też można zajrzeć do okolicznych sklepów i straganów serowych, i przygotować się na duże zakupy, gdyż stąd raczej z pustymi rękoma się nie wyjdzie 😉

Nigdy w życiu nie widziałam takiej ilości i różnorodności sera, a wiele już widziała i sery uwielbiam, zwłaszcza te długodojrzewające 🙂 A tutaj w sklepie były one o smaku: truflowym, czarnej cytryny, papryczki chili, pesto, wasabi, soli morskiej, papryki, pokrzywy, ziołowym, tradycyjnym, a także świeże lub długo dojrzewające…. Do wyboru do koloru 🙂

I wiele, wiele innych… po takiej jednej wizycie w sklepie, człowiek jest od razu o dwa kilo grubszy, ale co tam. Raz się żyję! A z życia trzeba korzystać jak najwięcej 🙂

W takim serowym sklepie mogłabym nawet zamieszkać 🙂Nawet sprzedawca się uśmiechał i podawał nowe smaki serów do degustacji, widząc zachwyt w moich oczach 🙂

Sery, do tego białe wino i orzeszki…. Nic już więcej do szczęścia nie potrzeba 🙂A co to jest w ogóle ser gouda i co go wyróżnia?

Gouda Holland jest półtwardym holenderskim serem, który naturalnie dojrzewa. Produkowany jest wyłącznie z mleka krowiego z holenderskich gospodarstw regionu Gouda i jest jednym z najpopularniejszych serów na świecie. Ser ma spłaszczony kształt koła i jest aromatyczny (łagodny, owocowy, słodki, aromat toffi), w zależności od stadium dojrzałości. Młoda Gouda ma słodki, owocowy smak, ale wraz z wiekiem ser zmienia kolor na bardziej głęboki, żółty i jędrniejszy, prawie ziarnisty. Jego smak jest złożony; od nut owocowych po nutę kakao i orzeszków ziemnych, który pozostawia w ustach bogate i gładkie odczucie.

Młoda Gouda świetnie nadaje się do kanapek, przekąsek i sałatek. Także ser Gouda świetnie komponuje się z mocnymi piwami, takimi jak Tripel, Dubbel czy Trappist, a entuzjaści wina mogą napić się do tego kieliszek czerwonego, wytrawnego wina np. Pinot Noir, aby towarzyszyć serom.Tyle z ciekawostek jedzeniowych 🙂 Ja już samym pisaniem i oglądaniem zdjęc nabrałam ochoty na pyszne sery. Ale Gouda nie jest na końcu świata, więc zapewne jeszcze tam wrócę. Miasto niedaleko Rotterdamu, więc kominikacyjnie łatwo dostępne. Podczas mojego pobytu, pogoda może nie była zachwycająca; gdyż było bardzo zimno i deszczowo, ale miasteczkiem Gouda, zaraz po Amsterdamie jestem zachwycona. A więcej o ciekawych miasteczkach w Holandii mozesz przeczytać także tutaj: Tulipany, wiatraki i sery – Holandia Fajnie mieć takie swoje ulubione miejsca i perełki, do których chce się wracać 🙂

A Ty byłeś już w Goudzie? Który ser najbardziej Ci smakuje? Ja już miałam możliwosć pałaszowania sera Gruyere w Gruyères, Goudy w Goudzie; teraz pytanie gdzie dalej? 🙂

 

Please follow and like us:
error