Crazy pad thai, czyli jak przygotować pad thaia w trzy minuty 🙂

GeoZakręcona przez świat i życie, czyli podróże małe i duże to także mój nowy kanał na YouTubie. To coś dla tych, którzy zamiast czytania, wolą oglądać moje kolorowe życie na ekranie telefonu czy komputera.

Także zapraszam do odkrywania moich historii na tym kanale i do filmiku, a w gratisie przepis jak zrobić najbardziej znaną tajską potrawę w domu 🙂

Przepis na pad thaia:

SKŁADNIKI – 2 PORCJE
  • 100 g makaronu ryżowego (wstążki 3-5 mm)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonych krewetek
  • ok. 8 krewetek (obranych i oczyszczonych) lub 1 pierś kurczaka pokrojona w małą kosteczkę lub 100 g tofu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
SOS
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej*
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)

Do podania: 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE
  • Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
  • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosuw miseczce.
  • W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać starty czosnek, po chwili suszone krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.
  • Dodać krewetki (lub kurczaka lub tofu) i smażyć ok. 2-3 minuty. Wbić jajka i podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
  • Dodać makaron i smażyć mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
  • Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.

Przepis ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/pad_thai/przepis.html

SMACZNEGO 🙂

Please follow and like us: